Oldal kiválasztása

A Tantra Világ központ megalapítását egy éppen most, Magyarországon, a legintenzívebben pedig itt Budapesten lejátszódó társadalmi jelenség hívta életre. Egyrészt emberek ezrei ismerik meg a tantra kifejezést, mégis nagyon kevesen tudják mit is jelent valójában. Másrészt sorra jelennek meg a különféle „tantrikus” központok, melyek a tantra szót a legkülönfélébb értelemben használják.

Ezeknek természetesen mind megvan a szerepük az átalakulási folyamatban, azonban nagyon kevés olyan hely vagy kezdeményezés van, mely valóban az ősi, ezredéves tantrikus tanításokra épül, vagyis megfelelő hitelességgel rendelkezne. A tantrikus tanokat ma még a legtöbb ember számára a misztikum köde takarja, másrészt egy elferdült kép került be a köztudatba, miszerint a tantra egy alapvetően a szexualitás felfokozásáról, az intenzív vágykielégítésről, az élet hedonisztikus élvezéséről szóló tanítás. Az eredeti tantrikus tanítások teljesen másról szólnak.

Eszerint nem elég (sőt nem is szabad) a gigantikus erejű, az egész létezést átható szexuális energiát felébreszteni addig, amíg nem tudjuk annak a megfelelő irányultságot megadni, vagyis nem jön létre a szexuális energia átalakításának és átnemesítésének, felemelésének alkímiai folyamata. Ennek hiányában olyan kezdeményezések jönnek létre, melyek a könnyű utat, a belső átalakulási folyamat nélküli élvezeti tantrát hirdetik, melynek mottója az „Érezd jól magad”, valamint az „Éld ki szabadon a szexualitásodat”.

Mi ezt a tantra hagyománya alapján másképp gondoljuk. Azt hívhatjuk tantrikus dolognak, ami a tantra alapvető princípiumaival egységben van, és azt, amit és ahogy ezen princípiumokat az életükben megvalósító gyakorlók valósítanak meg. A Tantra Világ Központban mi a tradícionális tantrikus szemléletet szeretnénk elérhetővé tenni sokféle formában az érdeklődők számára: beszélgetések, rendszeres találkozók, csoportokban együtt végzett átalakító tevékenységek végzése által. Egyrészt hogy a tantra misztikus ködét eloszlassuk, valamint az élet egyik legszebb és legmagasztosabb tudományát, művészetét elérhetővé, érthetővé, gyakorolhatóvá tegyük. Másrészt hogy a tantra dinamikus terjedését elősegíthessük kellő integrációval ás irányultsággal, ami nélkül a tantra csak egy élvezeti és fogyasztási cikké válna a vágyhajszolás jegyében.

Share This

Megosztás

Oszd meg az oldalt az ismerőseiddel!