Oldal kiválasztása

2. rész

A tantra szerint egy párkapcsolatban nem törvényszerű, hogy kihűljön a szerelem. Akár évtizedekig is megőrizhető a kezdeti tűz. Ehhez az szükséges, hogy mindkét fél újra és újra megújuljon. Ha két ember huzamos ideig együtt él, akkor a legnagyobb probléma, hogy túlságosan egymáshoz igazodnak, megszokják egymást, nincs már polarizáció, nincs vonzás a két ember között. Egy energetikai semlegesség vagy akár taszítás alakulhat ki. A kapcsolat elején, amikor egy férfi és egy nő találkozik, a polarizáció nagyon erős, akárcsak a szexuális vonzás. Csakhogy éppen ez szokott először elhalványulni. Eltelik két év és azt látjuk, hogy a férj inkább más nőket nézeget, este nem tud elszakadni a számítógépétől, a nő is mással foglalkozik, az ágyban pedig fejfájásra hivatkozik. Ezek nyilvánvaló jelei annak, hogy a polarizáció lecsökkent, és mivel a két ember energetikailag és tudatilag nem fejlődött, unalomig megszokták, kiismerték egymást.

A tantrikus tanítások szerint két ember azért találkozik és esik szerelembe, hogy egymástól bizonyos dolgokat megtanuljon, beépítse a saját személyiségébe. Ha ez már megtörtént, akkor a társunk energiái a továbbiakban már nem mozgatják meg a mi energiáinkat, nem jön létre többé a vonzalom. Viszont, ha folyamatosan megújulunk kapcsolati és egyéni szinten is, akkor akár háromhavonta egy teljesen új emberrel fogunk élni. Mindig újabb arcát tudjuk meglátni a kapcsolatunkban. A legszebb ilyen élmény, amikor azt mondja a kedvesünk, hogy nem tudlak megunni, mert annyi új dolgot hozol folytonosan az életembe. Végtelen sok ajándékot tud mindenki a saját lényén keresztül adni a másiknak.

A legnagyobb különbség az, hogy a tantra nem a kapásra helyezi a hangsúlyt, hanem az adásra. Ha az a célom, hogy a másikat minél boldogabbá tegyem, és jön egy olyan szituáció, ami nekem lehet, hogy kicsit kényelmetlen – mondjuk a társam két napig nélkülem, magában akar lenni –, akkor nem az önös érdekeimet nézem, nem fogok duzzogni, hanem örülök annak, hogy a párom vissza akar térni a saját belső egyensúlyához. Mi történik, ha egy kapcsolatban valamelyik fél hirtelen szerelmes lesz egy másik nőbe vagy férfiba is? Egy hétköznapi kapcsolat számára ez a véget jelenti, vagy ha egymás mellett döntünk, akkor is súlyosan megsérül a kapcsolat. Egy tantrikus kapcsolat sokkal könnyebben átvészel egy ilyen helyzetet, mert tudunk a kedvesünk boldogságának is örülni. Még támogatni is tudjuk egy ilyen helyzetben. Mert a tantrikus kapcsolat nem egy érdekszövetség, hanem két szabad lélek társulása arra, hogy egymás lelki fejlődésének támogatásával fejlődjünk mi magunk is.

Az első lépés, hogy megtanuljunk a társunk fejével gondolkodni, szívével érezni. Az egész világnak az a legnagyobb problémája manapság, hogy mindenki csak a saját belső, zárt világában, magányában él. A szerelem sajátossága, hogy fel tudja nyitni ezt a zárt világot. Ilyenkor a szerelmünk nagyon fontossá válik számunkra, körülötte forog az összes gondolatunk, állandóan érezzük a lényét magunkban és magunk körül. Ebben a létállapotában az ember képes az egoista tendenciáit felülírni. Az a tantra célja, hogy két ember között egy ilyen különleges egységállapot létrejöjjön és megőrződjön.

A tantrikus szeretkezéskor nem egy különálló férfi és egy különálló nő szeretkezik, hanem egybeolvadnak, egységet alkotnak. Ez az úgynevezett androgün állapot. A spirituális tanítások szerint a lelkünk férfi és nő egyszerre, csak jelenlegi életünkben egyik nyilvánul meg, míg a másik a háttérben várakozik. Tantrikus szeretkezéskor a két ember tökéletes összeolvadásával megvalósítja a nemek feletti állapotot, vagyis egy fennkölt egységállapot jön létre.

Sajnos a mai kapcsolatok jellemzője, hogy áthatja az elvesztéstől való félelem, ezért megpróbáljuk a másikat magunkhoz láncolni. Elkezdjük szabályozni egymást, és nem azt nézzük, hogy a másiknak mi a jó. Ha te nem csinálod ezt, akkor én se fogom azt csinálni, ha te jó leszel, akkor én is így bánok veled, ha te időben hazajössz, akkor kedves leszek veled stb. Ennek következtében leszűkül a két ember élettere a kapcsolatban, és elkezdődik egy energetikai összezáródás. A ragyogó szerelmesekről pár év alatt eltűnik ez a sugárzás, mindketten bezáródnak a saját világukba, mivel nem tudják megtartani azt a nyitottságot, ami az elején még spontán módon ott volt bennük.

Részlet Singer Magdolna Szextörténetek című könyvéből, HVG Kiadó, 2018

(beszélgetés Ádám Alkimenin tantra oktatóval)

Kövess minket a Facebook-on!

Ha tetszett a cikk, lájkold a Facebook oldalunkat, hogy mindig értesülj legfrissebb cikkeinkről és programjainkról!

1 hozzászólás

  1. Betty Laci Rafi

    Köszönöm hála áldás 💗😇🎁🦄

    Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share This

Megosztás

Oszd meg az oldalt az ismerőseiddel!